SOP kariai su arkivyskupu Gintaru Grušu įprasmino Juozo Lukšos specialiąją operaciją

 Rugsėjo 29 d. Specialiųjų operacijų pajėgos tradiciškai paminėjo Arkangelų, SOP karių ir karo parašiutininkų globėjų, šventę. Šių metų šventė dedikuota vienam iš Lietuvos pasipriešinimo sovietų okupaciniam režimui lyderių Juozui Lukšai, kuris lygiai prieš 70 metų infiltravosi į okupuotą Lietuvą parašiutu.

1950 m. spalio 3 dieną Juozas Lukša kartu su Jungtinių Amerikos Valstijų žvalgybos mokykloje parengtų partizanų žvalgų grupe slaptai iš Miuncheno buvo išskraidinti į Lietuvą. Lukša ir jo bendražygiai per klaidą su parašiutais buvo nuleisti ne Kazlų Rūdos, bet Tauragės (Žygaičių) miškuose.

Prisimindami ir įprasmindami šią operaciją, šventės metu „Aitvaro“ kariai  kartu su SOP vadu ir Lietuvos kariuomenės Ordinariato apaštaliniu administratoriumi arkivyskupu Gintaru Grušu atliko simbolinį šuolį su parašiutais. Atiduodami pagarbą, SOP kariai padėjo gėles Juozo Lukšos žūties vietoje, Pabartupio kaime, netoli Kauno.

Infiltracija parašiutu į priešo kontroliuojamą teritoriją yra vienas iš specialiosioms operacijoms būdingų bruožų,  kaip ir kinetinių bei nekinetinių operacijų vykdymas nestandartinėse fiziologinio ir psichologinio išgyvenimo reikalaujančiose situacijose, kas yra būdinga tiek Laisvės kovotojų, tiek šiuolaikinių SOP karių taktikai.

Rugsėjo 29 diena šventei pasirinkta neatsitiktinai, kadangi ši diena yra Arkangelų šv. Gabrieliaus ir šv. Mykolo diena, kurie yra SOP karių ir karo parašiutininkų globėjai. Šia ypatinga proga prie Laisvės kovotojams skirto memorialo šventas Mišias aukojo arkivyskupas Gintaras Grušas.

Šventės metu „Kario“ žurnalo vyriausiasis redaktorius D. Varanavičius šventės dalyvius supažindino su Juozui Lukšai skirta istorine ekspozicija, kuri specialiai buvo sukurta artėjant metams, skirtiems Juozui Lukšai atminti (2021 m.).

Šventėje skambėjo partizaniškos dainos, atliekamos Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnų grupės „Vytis“.